Aromatyczne ładnie wyglądające dania pobudzają nasz apetyt i zachęcają do jedzenia. Przygotowując, posiłki często sięgamy, po przyprawy, które nadają smaku i aromatu potrawom. Zioła dodawane do naszych potraw oprócz walorów smakowych mają liczne właściwości prozdrowotne i lecznicze. Jedną z takich przypraw jest kurkuma – przyprawa ta stosowana jest zarówno w kuchni, jak i w ziołolecznictwie.
Znana i wykorzystywana w tradycyjnej medycynie kurkuma ma właściwości lecznicze potwierdzone badaniami. Ta pochodząca z Indii przyprawa od dawna wykorzystywana była w medycynie naturalnej Wschodu. Ostrokrzew to roślina przyprawowa i lecznicza, z której uzyskiwana jest przyprawa. Właściwości lecznicze kurkumy to zasługa jednego ze związków znajdujących się w korzeniu rośliny pochodzącej z rodziny imbirowatych.
Polifenol o nazwie kurkumina ma właściwości antyoksydacyjne (antyutleniające) oraz różnokierunkowy zakres działania – przyprawa wykorzystywana była do leczenia różnego rodzaju problemów związanych z układem pokarmowym, zmian skórnych itd. Roślina uprawiana jest w Indiach, Chinach i południowo wschodniej Azji. Szerokie spektrum działania kurkumy spowodowało, że znalazła ona uznanie w Europie. Kurkuma (szafran indyjski) posiada orientalny korzenny zapach i wykorzystywana jest, w wielu mieszankach przyprawowych m. in. wchodzi, w skład curry.
Kurkuma w kuchni
Przyprawa wykorzystywana jest w kuchni orientalnej oraz coraz częściej w tradycyjnej kuchni polskiej. Jest jednym ze składników popularnych mieszanek przyprawowych. Kurkumę stosuje się do przyprawiania dań na bazie ryżu i do szybkich deserów przygotowywanych na zimno. Duszone mięso, ryby, sosy beszamelowe i zupy doprawione kurkumą zyskują złocisty kolor i delikatny aromatyczny smak. Kurkumę stosuje się też w przemyśle spożywczym jako naturalny barwnik. W kuchni kurkuma może być wykorzystywana jako ekologiczny środek do konserwowania żywności.
Właściwości prozdrowotne i lecznicze kurkumy
Kurkuma odznacza się licznymi właściwościami leczniczymi, działa przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz ma działanie przeciwwirusowe. Działanie antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe kurkumy wykorzystywane jest do zwalczania infekcji i wzmacniania organizmu. Stosowana jako naturalny środek w problemach związanych z układem pokarmowym łagodzi dolegliwości trawienne i ma właściwości żółciopędne. Kurkuma w medycynie naturalnej wykorzystywana jest w chorobach pasożytniczych, stanach zapalnych, wrzodach i chorobach wątroby. Napar z dodatkiem kurkumy łagodzi bóle miesiączkowe, działa uspokajająco i rozluźniająco.
Maść z wyciągiem z kurkumy wykorzystywana jest do leczenia zmian skórnych. Trudno gojące się rany, wrzody, blizny oraz stany zapalne skóry już po pierwszym zastosowaniu maści wykazują znaczącą poprawę. Kurkuma przyspiesza procesy gojenia, łagodzi świąd i działa antybakteryjnie. Stosowana jest też z dużym powodzeniem jako naturalny środek w leczeniu depresji. Kurkuma może być stosowana w diecie cukrzycowej, w naturalny sposób reguluje poziom cukru we krwi i przyspiesza metabolizm.
Kurkuma znajdzie zastosowanie w każdej kuchni, dodana do wielu potraw wzbogaci ich zapach i wydobędzie smak – stosowana w kuchni jako przyprawa poprawiająca walory smakowe potrawy w korzystny sposób wpłynie, na kondycje organizmu wzmacniając, jego odporność i siły witalne.
Indie to w ogóle światowa stolica przypraw. Tamtejsza kuchnia również nie rozczarowuje pod tym względem, a kurkuma jest jednym z „bohaterów” potraw.